Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 13:10
Ελλάδα

Δεν τα βρήκαν για τους πλειστηριασμούς μετά από 17 ώρες – Συνεχίζουν σήμερα






Ολοκληρώθηκε χωρίς να επιτευχθεί τελική συμφωνία στις πέντε το πρωί η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς που είχε ξεκινήσει από τις δώδεκα το μεσημέρι της Κυριακής. Επόμενο ραντεβού στις δύο το μεσημέρι, ενώ ενδεχομένως να υπάρξει και νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό.

Όπως έλεγε κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, στα κόκκινα δάνεια έχει υπάρξει σύγκληση, όπως για παράδειγμα στο ότι οι πιο φτωχοί δανειολήπτες (περίπου 25% των δανειοληπτών) θα καλύπτονται σχεδόν αυτόματα από το νέο καθεστώς, ενώ τα μεσαία και υψηλότερα στρώμα (περίπου 33%) θα πρέπει να αποδείξουν την οικονομική αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν.

Ουσιαστικά οι διαφωνίες εστιάζονται στα κριτήρια με βάση τα οποία θα καθοριστεί το 58% των δανειοληπτών που θα τύχουν προστασίας της πρώτης κατοικίας τους.

Την Δευτέρα θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για τα κόκκινα δάνεια και την εκχώρηση σε funds.

Για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι κυβέρνηση και θεσμοί έχουν συμφωνήσει.

Ποιοι θα μπουν στη ρύθμιση

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ελληνική πρόταση δεν περιλαμβάνεται το κριτήριο των συνολικών χρεών των δανειοληπτών προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία κλπ, που θα απέκλειε πολλούς από την ρύθμιση.

Από την άλλη προβλέπει δικλείδες ασφαλείας ώστε να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις τους, σε μεγάλο ποσοστό, και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους.

Ωστόσο διαφωνίες υπάρχουν για τα κριτήρια που θα αποκλείουν τους συστηματικούς κακοπληρωτές που, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Άγνωστο ωστόσο παραμένει αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να ξεφύγει από τις ασφυκτικές πιέσεις των πιστωτών για πλήρη απελευθέρωση των «κόκκινων» δανείων σε distress funds, όπως ακριβώς συνέβη μόλις την περασμένη εβδομάδα και στην Κύπρο όπου η Βουλή ψήφισε σχετικό νόμο.

Όπως φάνηκε κατά τον χθεσινό διαπραγματευτικό μαραθώνιο με τους δανειστές, το αγκάθι δεν είμαι το «αν» αλλά το «πώς» ξένες εταιρείες «γύπες» θα αγοράζουν πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες.

EuroWorking Group την Τρίτη ανακοίνωσε ο Ντάισελμπλουμ

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, διαπιστώνει πρόοδο και τονίζει ότι υπάρχει συμφωνία σε πολλά ζητήματα με την ελληνική κυβέρνηση.

Μάλιστα, ο κ. Ντάισελμπλουμ προανήγγειλε ότι η σύγκληση του EuroWorking Group θα γίνει τελικώς την Τρίτη, σύμφωνα με εντολή του Eurogroup.

Με τη δήλωσή του αυτή ο πρόεδρος του Eurogroup θέλησε να δείξει ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες του κουαρτέτου με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο, κυρίως όμως προσπαθεί να αποστείλει μήνυμα προς τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο 48ωρο και θα επικυρωθεί από το Euroworking Group της Τρίτης.

Παραλλήλως όμως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στέλνει μήνυμα και στην Αθήνα ότι ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας είναι πεπερασμένος.

Η δήλωση Ντάισελμπλουμ ήρθε την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους επικεφαλής της Τρόικας.

«Αγκάθι» παραμένει το ποια «κόκκινα δάνεια» θα περάσουν σε ξένα funds και με ποιες προϋποθέσεις, ενώ οι δανειστές ζητάνε ακόμα αυστηρότερους όρους για προστασία από τους πλειστηριασμούς, αλλά πιέζουν και για μαζικές αγοραπωλησίες μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δανειστές ζητάνε ακόμα αυστηρότερους όρους για προστασία από τους πλειστηριασμούς, αλλά πιέζουν και για μαζικές αγοραπωλησίες μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Πηγή: protothema.gr