Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 03:38
Κόσμος

Δεν θα συναντηθούν Πούτιν-Ερντογάν -Η υπομονή της Αγκυρας έχει όρια, λέει η Τουρκία






Η υπομονή της Τουρκίας με τη Ρωσία “έχει όρια”, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την όπως τη χαρακτήρισε “υπερβολική” αντίδραση ρωσικού αντιτορπιλικού κατά τη διάρκεια ναυτικού επεισοδίου που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο μεταξύ των δύο χωρών, γράφει σήμερα ιταλική εφημερίδα.

Ρωσικό αντιτορπιλικό έριξε χθες προειδοποιητικές βολές σε τουρκικό σκάφος στο Αιγαίο για να αποφευχθεί μια σύγκρουση μαζί του, ενώ ο τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος κλήθηκε στο υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα μετά το συμβάν αυτό.

“Το δικό μας ήταν μόνο ένα αλιευτικό σκάφος, μου φαίνεται ότι η αντίδραση του πλοίου του ρωσικού (πολεμικού) ναυτικού ήταν υπερβολική”, σημείωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

“Η Ρωσία και η Τουρκία θα πρέπει βεβαίως να δημιουργήσουν εκ νέου τις σχέσεις εμπιστοσύνης που είχαν πάντοτε, αλλά η υπομονή μας έχει όρια”, υπογράμμισε.

Το περιστατικό αυτό είναι πιθανό να οξύνει τις εντάσεις που υπάρχουν ήδη μεταξύ των δύο χωρών μετά την κατάρριψη από την τουρκική πολεμική αεροπορία ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους τον περασμένο μήνα.

Ο Τσαβούσογλου σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία έχει ήδη “φέρει τον εαυτό της σε μια γελοία θέση” με τις κατηγορίες που εξέφρασε ο πρόεδρός της Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Τουρκία κατέρριψε το αεροσκάφος της για να προστατεύσει την προμήθεια πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος.