Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 09:58
Κόσμος

Δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί στους δρόμους κατά του Τραμπ: «Δεν είναι ο πρόεδρός μας»






Με το σύνθημα «Όχι στον Τραμπ, όχι στην Κου Κλουξ Κλαν, όχι σε μια φασιστική Αμερική» («No Trump, no KKK, no fascist USA») δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ, αμφισβητώντας έμπρακτα το αποτέλεσμα των εκλογών. Σε τουλάχιστον δέκα μεγαλουπόλεις σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στον θρίαμβο του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές 2016.

Στην Ατλάντα, το Οστιν, τη Βοστώνη, το Σικάγο, το Ντένβερ, τη Φιλαδέλφεια, το Πόρτλαντ, το Σαν Φρανσίσκο, το Σιάτλ και την Ουόσινγκτον οι διαδηλωτές κραύγαζαν εν χορώ «Αυτός δεν είναι ο δικός μου Πρόεδρος». Σημεία συνάθροισης ήταν ακίνητα ιδιοκτησίας Τραμπ, όπως το Διεθνές ξενοδοχείο Τραμπ στην Ουόσινγκτον, αλλά και ο ίδιος ο Λευκός Οίκος.

Στη Νέα Υόρκη, στην είσοδο του Πύργου Τραμπ, η ποπ-σταρ Λέιντι Γκάγκα διαδήλωσε και αυτή κατά του νεοεκλεγέντα Προέδρου ανεβασμένη πάνω σε ένα απορριματοφόρο όχημα. Στην αμερικανική μητρόπολη το συγκεντρωμένο πλήθος απέκλεισε την πολυσύχναστη 5η λεωφόρο, ενώ υπήρξαν και συλλήψεις κάποιων θερμόαιμων. Χαρακτηριστικό πολλών διαδηλώσεων ήταν η συμβολική κακομεταχείριση της αμερικανικής σημαίας: Άλλοι την έκαψαν και άλλοι την ύψωσαν ανάποδα, εις ένδειξιν εθνικής ντροπής και διαμαρτυρίας. Στην μεγάλη τους πλειονότητα οι διαδηλωτές εκφράζουν την αντίθεσή τους στις ρατσιστικές και ξενοφοβικές θέσεις που υποστηρίζει ο Τραμπ. Γι’ αυτό και ακούγονται συνθήματα όπως «Εάν σηκώσει τείχος, εμείς θα το ρίξουμε». Την ίδια στιγμή, απορριματοφόρα οχήματα δημιούργησαν έναν κλοιό γύρω από τον Πύργο Τραμπ.

Στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια υπήρξαν βανδαλισμοί στα τοπικά γραφεία της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ. Εν τω μεταξύ όμως, οι πιο προσεκτικοί παρατήρησαν ότι από την επίσημη ιστοσελίδα του Τραμπ έχει αφαιρεθεί πρόσφατα, σιωπηρά, η αναφορά στο αντι-μουσουλμανικό δόγμα. Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνιζε με μεγάλη έμφαση την εχθρότητά του προς τους πιστούς του Ισλάμ, τους οποίους θεωρεί επικίνδυνους για την ασφάλεια των ΗΠΑ που κατά βάθος μισούν κατά τη γνώμη του. Ο ίδιος ευαγγελίστηκε τον αποκλεισμό τους από τα εδάφη της Αμερικής, φαίνεται όμως ότι ήδη έχει αρχίσει να ρίχνει τους τόνους προκειμένου να αποφύγει την κατά μέτωπον, ανοιχτή σύγκρουση με εκατομμύρια Μωαμεθανούς που ζουν στις ΗΠΑ.

Δείτε βίντεο

Το «συμβόλαιο με το λαό» αλά Τραμπ

Συνήθως κάθε νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσιάζει ένα σχέδιο δράσης για τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του. Για τον Τραμπ, όμως, μία και μόνη ημέρα θα είναι αρκετή. Όταν αναλάβει και επίσημα καθήκοντα, σε περίπου δυόμιση μήνες, σκοπεύει να κάνει ορμητική και επιθετική έφοδο στην εξουσία, λαμβάνοντας αμέσως δραστικά μέτρα σε μια σειρά από τομείς. Ο πρώτος εξ αυτών θα είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες. Μολονότι προεκλογικά είχε μιλήσει για την απέλαση 11 εκατομμυρίων αλλοδαπών, στην πορεία ο Τραμπ περιόρισε την εκδίωξή τους σε εκείνους που έχουν ποινικό μητρώο. Κατά τους δικούς του υπολογισμούς, πρόκειται για περίπου 2 εκατ. άτομα -μόνο όμως εάν σε αυτούς συμπεριληφθούν ακόμη και όσοι δεν εκδηλώνουν καμία παραβατικότητα, παρά μόνο ελάσσονα παραπτώματα, όπως πχ κλήσεις για τροχαίες παραβάσεις. Χωρίς αυτούς, οι καθαυτό παράνομοι μετανάστες στις ΗΠΑ δεν υπερβαίνουν τους 170.000.

Θολό, πάντως, παραμένει το τοπίο γύρω από τις πρωτοβουλίες που θα λάβει ο Τραμπ ως πρόεδρος για το περιβόητο τείχος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, την περικοπή κυβερνητικών δαπανών, την επιβολή μέτρων προστασίας του αμερικανικού εμπορίου από τα εισαγόμενα προϊόντα (ιδιαίτερα από την Κίνα). Επίσης, ουδείς γνωρίζει μετά βεβαιότητος ποια θα είναι το δόγμα στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ επί Ντόναλντ Τραμπ, ούτε εάν θα υλοποιήσει την απειλή του να εξολοθρεύσει με ανελέητους βομβαρδισμούς τους τζιχαντιστές.

Οι μεταρρυθμίσεις που φαίνονται ως πιο πιθανές να εφαρμοστούν αμέσως, είναι α) η περικοπή δαπανών για την προστασία του περιβάλλοντος και β) η κατάργηση του συστήματος υγείας «Obamacare» χάρη στο οποίο απέκτησαν δικαίωμα ασφάλισης περίπου 13 εκατ. άτομα που ήταν αποκλεισμένα προηγουμένως από την δημόσια υγειονομική περίθαλψη. Οπλισμένος με την μεγάλη και αναπάντεχη για πολλούς νίκη του στις εκλογές, ο Τραμπ θα αποδυθεί σε μια προσπάθεια να ακυρώσει πολλά από τα έργα του απερχόμενου Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.

 

 

Πηγή: protothema.gr