Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 17:54
Τοπικά

Δήμος Βόλου : Γενναίες μειώσεις δημοτικών τελών για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες – Αποκατάσταση αδικίας για Νέα Ιωνία






Ο Δήμος Βόλου στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής και αφουγκραζόμενος την δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα δημοτών, αποφάσισε να προχωρήσει σε μειώσεις ανταποδοτικών τελών σε οικονομικά αδύναμους δημότες και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ενώ θα μειωθεί και ο δημοτικός φόρος στη Νέα Ιωνία καθώς και στις δημοτικές ενότητες Πορταριάς και Διμηνίου, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Βόλου, Θάνος Θεοδώρου σε σημερινή συνέντευξη τύπου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεοδώρου, οι μειώσεις δημοτικών τελών ισχύουν για τις  παρακάτω κοινωνικές ομάδες και διαμορφώνονται ως εξής :

  • δημότες σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, πλήρης απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη
  • δημότες σε οικονομική αδυναμία, μείωση 50%
  • ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, μείωση 30%
  • ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%, μείωση 50%
  • πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες, μείωση 50%
  • μακροχρόνια άνεργοι, μείωση 30%

Επιπλέον, σε ότι αφορά το δημοτικό φόρο, ο κ. Θεοδώρου τόνισε ότι για την περιοχή της Νέας Ιωνίας θα μειωθεί από 0,19 λεπτά , που είναι σήμερα, στα 0,16 λεπτά (μείωση 15%), ενώ στις δημοτικές ενότητες Πορταριάς και Διμηνίου θα υπάρξει μείωση 0,20 λεπτών. Στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες ο φόρος θα είναι ενιαίος και διαμορφώνεται στα 0,10 λεπτά.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Θεοδώρου, σε όσες δημοτικές ενότητες ο φόρος είναι κάτω από 0,10 λεπτά, όπως για παράδειγμα στη Νέα Αγχίαλο, θα υπάρξει μικρή αύξηση και τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για συντηρήσεις σχολικών κτιρίων των περιοχών αυτών.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο εκτελών χρέη Δημάρχου, υπάρχουν και κάποιες δημοτικές ενότητες στις οποίες θα γίνει μια μικρή αύξηση του δημοτικού φόρου, όπως για παράδειγμα στη Νέα Αγχίαλο, όπου ο φόρος θα αυξηθεί από 0,8 λεπτά σε 0,10, και τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για συντηρήσεις σχολικών κτηρίων στις περιοχές αυτές.

Επίσης , σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου, από τις αρχές του 2017 θα ισχύσει μείωση στα τέλη των κοιμητηρίων, τόσο στο Δημοτικό Κοιμητήριο Βόλου,  όσο και στα κοιμητήρια των υπόλοιπων δημοτικών ενοτήτων, που θα διαμορφωθεί από 10% ( στον Κούκο) ως 60% (στις δημοτικές ενότητες Νέων Παγασών, Φυτόκου, Αγίας Παρασκευής, Αγίου Γεωργίου κ.α.)

Σχετικά με τα τέλη κοινόχρηστων χώρων , ο κ. Θεοδώρου ανακοίνωσε μείωση κατά 10% για τους περιπτερούχους, ενώ για τα πραπεζοκαθίσματα παράχεται η ευκολία στους ενδιαφερόμενους να δίνουν προκαταβολή 30% των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων μέχρι 31/1/2017, και στη συνέχεια να αποπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό σε επτά ισόποσες δόσεις, μέχρι τελη Ατγούστου.

Τέλος, ο εκτελών χρέη Δημάρχου, τόνισε ότι επί του παρόντος ο Δήμος Βόλου δεν μπορεί να προχωρήσει σε περισσότερες μειώσεις, καθώς δεσμεύεται από τον Καλλικράτη, ενώ περιμένει και την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης που θα ισχύσει από 1/1/2017.

Οι μειώσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον κ. Θεοδώρου υπολογίζονται σε 500.000 – 1.000.000 ευρώ και οι  ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Δήμου για να ενημερωθούν για τα σχετικά δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλλουν.