Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 16:32
Τοπικά

Γ. Καββαθάς στο Βόλο: Η ρύθμιση των 120 δόσεων αφήνει πολλούς εκτός






Η υπερφορολόγηση, η έλλειψη ρευστότητας και οι συσσωρευμένες οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο αποτελούν τα τρία σοβαρότερα προβλήματα για τον κόσμο της παραγωγής. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς πριν από λίγο από το Βόλο. Ο κ. Καββαθάς παραβρέθηκε σε εκδήλωση της ΟΕΒΕΜ για την απονομή διπλωμάτων σε καταρτιζόμενους ανέργους και αναφέρθηκε στα προβλήματα των  μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο κ. Καββαθάς μιλώντας για τη ρύθμιση των 120 δόσεων που είναι σε ισχύ εδώ και λίγες μέρες, εξέφρασε επιφυλάξεις κατά πόσο θα είναι ευεργετική για τους επαγγελματίες, αφού όπως παρατήρησε  λόγω των περιορισμών που έχουν τεθεί, οι περισσότεροι δεν μπορούν να ενταχθούν. Ο ίδιος ακόμη εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το γεγονός, ότι ακόμη δεν έχει θεσπιστεί ο ακατάσχετος τροφοδότης λογαριασμός για τις επιχειρήσεις.

«Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση των 120 δόσεων είναι ευεργετική. Το θέμα είναι ποιους αφορά. Αφορά πολύ λίγους, Αφήνει έξω πολλούς επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες  που έχουν συσσωρευμένες οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αφήνει έξω  επαγγελματίες που έκλεισαν τις επιχείρηση τους κατά τη διάρκεια της κρίσης και αυτοί είναι εγκλωβισμένοι πια.

Είναι θέματα που συζητάμε και με την κ. Αχτσιόγλου στο πλαίσιο βέβαια της συνεργασίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς  γιατί τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο θα πρέπει να συναινούν οι θεσμοί σε όποια απόφαση λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Τέλος αναφερόμενος στα προγράμματα κατάρτισης που υλοποιούνται ανέφερε: “Ολοκληρώθηκε ένας κύκλος πιστοποίησης ανέργων που ήταν εκτός εκπαίδευσης και κατάρτισης από το πρόγραμμα της παγκοσμιοποίησης που είναι για ωφελούμενους τους πρώην εργαζόμενους του πρώην μάρκετ Λάρισα αλλά και ισάριθμους ανέργους οι οποίοι είναι εκτός εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η ΓΣΕΒΕΕ έχει  πάντα στραμμένο το βλέμμα της προς το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και  μέσα από συμβουλευτική προσπαθεί να δώσει ευκαιρίες σε ανέργους είτε να ξαναβρούν δουλειά είτε να δημιουργήσουν επιχειρήσεις.

Είναι σαφές σε κάθε περίπτωση ότι τα  προγράμματα αυτά έρχονται να βοηθήσουν και οικονομικά τους ανέργους αλλά στην ουσία για να λύσουμε το πρόβλημα πρέπει να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα για να δημιουργηθούν καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Γιατί τα τελευταία δύο χρόνια έχουν περίπου δημιουργηθεί 200.000 θέσεις εργασίας, το 60% αυτών των θέσεων είναι μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασία με απολαβές κάτω των 500 ευρώ. Παρά ταύτα για να  δείτε τη σημασίας ενός μισθού έστω και αυτού του επιπέδου, αυτό έδωσε μία αύξηση στο δείκτη κατανάλωσης κατά 1%. Εάν λοιπόν μπορέσουμε και δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας που να είναι καλοπληρωμένες, τότε είναι σίγουρο ότι θα συμβάλλουμε και με τους μισθωτούς  στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» κατέληξε ο Γιώργος Καββαθάς.