Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 22:27
Τοπικά

«Γκρέμισε» την άθλια προπαγάνδα κατά του Δήμου Βόλου για την ΑΓΕΤ ο Φάμελλος – Το υπουργείο δεν ανακαλεί την άδεια, τους ελέγχους η Περιφέρεια






Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκ. Φάμελλου σε τοπική εφημερίδα σχετικά με την καύση σκουπιδιών από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, αφού με αυτές:

-Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά πως θέση του υπουργείου είναι να μην υπάρξει ανάκληση της άδειας (δηλαδή ότι μόνο εκείνο παρέχει άδειες)

-Υποδεικνύεται ως αποκλειστική αρμόδια για τη διενέργεια ελέγχων η Περιφέρεια

-Γκρεμίζεται, εμμέσως πλην σαφώς, η άθλια προπαγάνδα, με λάσπη και συκοφαντίες, που είχαν εξαπολύσει με δόλια κίνητρα κατά της Δημοτικής Αρχής του Βόλου, οι δήθεν οικολόγοι (Λημνιός, Μπαξεβανόπουλος και σια) και οι πάσης φύσεως μπαχαλάκηδες, τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και η ουρά τους, εν προκειμένω, αυτά του ΚΚΕ!

Παράλληλα για πολλοστή φορά ξεγυμνώνονται τα μέλη των διάφορων κινήσεων που χθες διαβεβαίωναν ότι ο υπουργός θα έρθει στο Βόλο για το συγκεκριμένο θέμα, αποδεικνύοντας το θέατρο των Λημνιο-Μπαξεβανόπουλων μπροστά τις τηλεοπτικές κάμερες, όταν δήλωναν ότι είχαν πάρει διαβεβαιώσεις.

Δήλωση Φάμελλου

Πιο αναλυτικά στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Θεσσαλία» αναφέρονται τα εξής:

«Για τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελλο δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με την ΑΓΕΤ και όσα έχει δηλώσει πριν έναν χρόνο για την πιλοτική εφαρμογή της καύσης σκουπιδιών από το εργοστάσιο, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά πως θέση του υπουργείου είναι να μην υπάρξει ανάκληση της άδειας. Δήλωσε στη «Θ» χθες πως το θέμα της καύσης σκουπιδιών αφορά την ΑΓΕΤ και τη σχέση της με τον φορέα ελέγχου που είναι η Περιφέρεια, αλλά και τις σχέσεις των τοπικών φορέων με τη βιομηχανία.
«Εμείς ως υπουργείο εφαρμόζουμε ένα ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και καλό είναι να μην ξεχνά κανείς πως φορέας ελέγχου είναι η Περιφέρεια. Δεν κάνω κανένα σχόλιο για την κατάληψη στο υπουργείο, ενώ γνώριζαν πως απουσίαζα στη Θεσσαλονίκη. Θα απαντήσω στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και στην ερώτηση που κατέθεσαν οι δύο βουλευτές που επίσης γνωρίζουν πως φορέας ελέγχου είναι η Περιφέρεια. Έχω μιλήσει για το θέμα της ΑΓΕΤ και την προοπτική της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου της καύσης πριν έναν χρόνο και δεν έχει αλλάξει τίποτα» δήλωσε».

Δηλώσεις Μπαξεβανόπουλου

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ κ. Βαξεβανόπουλος δήλωσε στο ίδιο Μέσο Ενεημέρωσης πως οι δηλώσεις Φάμελλου στη «Θεσσαλία» υπέρ της ισχύος του καθεστώτος καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, προκαλούν οργή και είναι ιταμές.

«Σε αυτή την ιταμή απάντηση του κ. Φάμελλου πραγματικά είμαι εξοργισμένος και μένω έκπληκτος. Κατεβήκαμε άνθρωποι στο Υπουργείο για αυτό το μείζον θέμα που μας ταλανίζει για να πιέσουμε αυτούς που πρέπει να προστατεύουν εμάς και το περιβάλλον-μιλάμε με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργού και μας είπε ότι θα το συζητήσουν και τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει συνάντηση στον Βόλο -και την ίδια μέρα μέρα ο υπουργός βγαίνει και αναφέρει αυτά. Εμείς όμως πριν φύγουμε από το υπουργείο είπαμε στη Γενική Γραμματέα πως αν δεν τηρηθούν αυτά που είπαμε, εάν μας κοροϊδεύουν, την επόμενη φορά θα κατεβούμε στην Αθήνα 4.000 άτομα και δεν θα φύγουμε αν δεν γίνει ανάκληση της άδειας στην ΑΓΕΤ να καίει σκουπίδια. Αυτό ζητήσαμε είναι να έρθει ο κ. Φάμελλος στον Βόλο, να δούμε ποια είναι τα επιχειρήματα της ΑΓΕΤ και ποια είναι τα δικά μας, να δούμε τι είναι οι διοξίνες. Θέλαμε έναν συνολικό διάλογο, και με εκπρόσωπο της ΑΓΕΤ, για να φανεί ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο», δήλωσε.

Ο ίδιος τόνισε πως οι δηλώσεις δηλώνουν αδιαλλαξία και θα πάρει άλλες διαστάσεις το θέμα.
«Αυτό το μπαλάκι ευθυνών που πετάγεται μία από την Περιφέρεια στο Υπουργείο και μια από το Υπουργείο στην Περιφέρεια πρέπει να βάλει τους πολίτες σε σκέψεις. Επίσης ο κ. Φάμελλος μιλάει για «πιλοτική» καύση. Αν σε αυτό το πείραμα αποδειχθεί ότι όντως η ΑΓΕΤ γεμίζει τα χώματα μας, τα φυτά μας με διοξίνες, τότε τι θα γίνει; Εμείς από ποιον θα ζητήσουμε ευθύνες; Ο κ. Φάμελλος μένει στη Θεσσαλονίκη και τώρα είναι στην Αθήνα. Εμείς όμως είμαστε εδώ. Τι θα κάνουμε όταν θα έχει ρυπανθεί αυτός ο τόπος; Είναι αδιανόητο να ξεστομίζει ο κ. Φάμελλος ότι το πρόγραμμα είναι σε πιλοτικό στάδιο. Βλέπουμε ότι ο κ. Φάμελλος, ότι τρόμαξε με αυτό που συνέβη στην Αθήνα γιατί είδε πόσο ικανοί είμαστε και τους πιάσαμε στον ύπνο. Εφόσον αφορά την υγεία μας είμαστε ικανοί για όλα και θα το σταματήσουμε πάση θυσία, οπότε ας το ξανασκεφτεί ο υπουργός»

Για την επερώτηση των κυβερνητικών βουλευτών, ο κ. Βαξεβανόπουλος είπε πως έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. «Τώρα χρειάζεται πιο δραστικά μέτρα» είπε.
«Θέλουμε η Περιφέρεια να μην σταθεί μόνο στην τήρηση του νόμου. Ας έρθει στο συλλαλητήριο που οργανώνουν οι πολίτες στις 5 Μαίου. Σε αυτό τον αγώνα όσοι μείνουν ουδέτεροι είναι με την άλλη πλευρά. Εμείς τους θέλουμε όλους μαζί μας. Επίσης το Επιμελητήριο πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση κατά της καύσης. Έχει πάρει κατά της μονάδας SRF αλλά πρέπει να πάρει και για το μείζον θέμα της καύσης σκουπιδιών. Είναι ένα θέμα που θα μα καταδικάσει για τις επόμενες δεκαετίες.

Η απόφαση του Δήμου κατά της καύσης είναι υποκριτική ενώ πρέπει να ξέρουν οι πολίτες ότι ο Δήμος προχωράει το εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων καθώς γνωμοδοτήθηκε θετικά από την Περιφέρεια. Υπάρχει η απόφαση για την προμελέτη στη Διαύγεια με τη θετική γνωμοδότηση της Περιφέρειας.
Στις δημοτικές εκλογές δεν κάνουμε χαβαλέ. Ψηφίζουμε για τη ζωή μας» δήλωσε.