Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 14:55
Κόσμος

Γαλλικές εκλογές: Νίκη Μακρόν με 65,1% έναντι της Λεπέν προβλέπουν τα exit polls






Ο φιλελεύθερος ανεξάρτητος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν εκλέγεται 8ος πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας, με ποσοστό 65,1% έναντι, 34,9% της κυρίας Μαρίν Λε Πεν.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Kantar Sofres ο Εμανουέλ Μακρόν είναι νικητής των εκλογών με ποσοστό 65,5% έναντι 34,5% της Μαρίν Λεπέν.

Άλλα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα ανεβάζουν το ποσοστό του κ. Μακρόν στο 65,9%.

Το ποσοστό αποχής ανέρχεται στο ποσοστό 25,5%.

Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει ποσοστό από 65,1% μέχρι 65,9% θα πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό που λαμβάνει ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 1958. Το ρεκόρ κατέχει ο Ζακ Σιράκ που εξελέγη το 2002 με ποσοστό 82,2% και το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό είχε συγκεντρώσει το 1958 ο Σαρλ ντε Γκωλ που είχε λάβει το 78,5% των ψήφων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις , όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα “Liberation”, 20 εκατομμύρια Γάλλοι ψήφισαν υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν, έντεκα εκατομμύρια εμπιστεύτηκαν τη Λεπέν, 4 εκατομμύρια ψηφοδέλτια ήταν λευκά ή άκυρα, 12 εκατομμύρια δεν προσήλθαν καν στην κάλπη.

O αριθμός των Γάλλων που ψήφισαν λευκό ή άκυρο διπλασιάστηκε από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Tο 2012, όταν στον δεύτερο γύρο των εκλογών Σαρκοζί και Ολάντ διεκδικούσαν την προεδρία, ο αριθμός των λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων ήταν μόνο δύο εκατομμύρια. Σήμερα ο αριθμός αυτός έφθασε τα τέσσερα εκατομμύρια.

«Σήμερα ανοίγει μία νέα σελίδα στην ιστορία της Γαλλίας» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Εμανουέλ Μακρόν.

O 39χρονος  Εμανουέλ Μακρόν, όγδοος πρόεδρος της πέμπτης γαλλικής Δημοκρατίας , θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του από τις 15 Μαΐου.

«En Marche»

Ο κ. Μακρόν ο οποίος δημιούργησε το κίνημά του “En Marche”, πριν από μόλις έναν χρόνο, κατάφερε από απόλυτο outsider να θριαμβεύσει στις γαλλικές εκλογές, καθώς μέσα σε μόλις 9 μήνες το κίνημά του απέκτησε 250.000 μέλη. Περισσότερα, από το ιστορικό Σοσιαλιστικό κόμμα της Γαλλίας.

Οι δημοσκοπήσεις να επιβεβαιώνουν ότι για τον ανεξάρτητο υποψήφιο και ηγέτη του κινήματος “En Marche” ήταν ένας …περίπατος νικώντας τη σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν.

Από το αρχηγείο του στο Παρίσι , ο Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζεται να κάνει δηλώσεις ενώ στο Λούβρο τα πάντα είναι έτοιμα για την επινίκεια ομιλία του.

Η Ευρώπη συγχαίρει τον νέο πρόεδρο

Συγχαρητήρια μηνύματα από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε ο νέος πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου κ. Σαρλ Μισέλ σε ανάρτησή του στο twitter είπε «μπράβο στον κύριο Μακρόν». Ο εκπρόσωπος της γερμανικής Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ ανέφερε ότι η νίκη του κυρίου Μακρόν είναι η νίκη της ενωμένης Ευρώπης και της γαλλο- γερμανικής συνεργασίας.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου κ. Γκι Φέρχοφσταντ, ανέφερε ότι “η νίκης του κ. Μακρόν είναι μια καταπληκτική επικράτηση τους ευρωπαϊκού ιδεώδους”.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ , συνεχάρη θερμά τον Μακρόν.
«Τηλεφώνησα στον Εμανουέλ Μακρόν για να τον συγχαρώ θερμά για την εκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας. Του εξέφρασα τις ευχές μου για την επιτυχία του».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε: «Είμαι ευτυχής που οι Γάλλοι επέλεξαν ένα ευρωπαϊκό μέλλον.  Προχωρούμε μαζί για μια πιο ισχυρή και δίκαιη Ευρώπη»

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, σύμφωνα με μια ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο. «Η πρωθυπουργός συνεχάρη θερμά τον εκλεγμένο πρόεδρο Μακρόν για την εκλογική του επιτυχία. Η Γαλλία είναι μία από τις στενότερες συμμάχους μας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το νέο πρόεδρο σε ένα εύρος κοινών προτεραιοτήτων» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.