Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 15:07
Τοπικά

Γέμισε υποσχέσεις – “αλογόμυγες” τη Θεσσαλία ο Τσίπρας – Δεν άφησε έργο για έργο, πλην Αχελώου –






Το μήνυμα ότι η Θεσσαλία μπορεί να αποτελέσει το παράδειγμα για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας, έστειλε από τη Λάρισα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό συνέδριο.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως μέσα στο 2017 θα ολοκληρωθεί το έργο της Κάρλας ενώ αναφέρθηκε και στο έργο της Κίτρινης Αποθήκης στον Βόλο σημειώνοντας πως θα χρηματοδοτηθεί με 10,5 εκατομμύρια ευρώ για την εγκατάσταση του Κέντρου Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας.
Επίσης αναφέρθηκε και στη δρομολόγηση της ηλεκτροκίνησης στη γραμμή Βόλου- Λάρισας με προκήρυξη στο τέλος του έτους όπως επίσης και στις συνδυασμένες μεταφορές στον Βόλο, με αιχμή το λιμάνι. Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της ΓΑΙΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Ουσιαστικά θα ανοίξει ο δρόμος  για το εμπορευματικό κέντρο στην περιοχή του Βελεστίνου.
Αναφορικά με την εκτροπή του Αχελώου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως θα υιοθετηθεί η πρόταση του δημάρχου Λάρισας και θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των υδάτων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρωθυπουργός η εκτροπή ήταν η αιτία για την υποχρηματοδότηση της Θεσσαλίας.

“Η λύση που προτείνεται από την κυβέρνηση, δεν προσανατολίζεται στις προτάσεις ξηρικών καλλιεργειών, είτε διακοπής καλλιέργειας που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς, όπως είπε, αλλά επιλέγει τη διατήρηση της έκτασης των αρδευόμενων εκτάσεων της Θεσσαλίας, δηλαδή ένα σχέδιο που στηρίζει ουσιαστικά την άρδευση” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης επανέλαβε πως θα νομοθετηθεί η απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

“Θα έχουμε από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης”

Ο πρωθυπουργός έθεσε ψηλά τον πήχη για την πορεία της οικονομίας και τόνισε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις η Ελλάδα θα είναι μια από τις χώρες της Ευρωζώνης με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε ποιο είναι το είδος ανάπτυξης που επιζητά η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε κατά την ομιλία του ότι «η επιτροπεία της χώρας τελειώνει· η οικονομία έχει ήδη μπει σε φάση ανάκαμψης, και οι προβλέψεις είναι, μετά από πολλά χρόνια, αισιόδοξες».

«Ακόμα και το ΔΝΤ που συστηματικά υποτιμούσε τις προβλέψεις του για την Ελλάδα από το 2015 και μετά, προβλέπει ότι η ανάπτυξη για το 2018 θα φτάσει το 2,65%» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

  • «Η ανάπτυξη να μην είναι μόνο αριθμοί και στατιστικές αλλά να αφορά το σύνολο των πολιτών».
  • «Για μας αναπτυξιακή επιλογή δεν είναι, ούτε η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, ούτε η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ούτε η διάλυση του κοινωνικού κράτους. Αυτή θα είναι μια ανάπτυξη άνεργη και άδικη. Για μας η ανάπτυξη, ή θα είναι δίκαιη, ή δεν θα υπάρξει».
  • «Θέλουμε η ανάπτυξη να δημιουργεί αξιοπρεπείς και σταθερές θέσεις εργασίας, και όχι μόνο κέρδη για λίγους, να διαχέεται στην κοινωνία, και όχι να καταλήγει σε λίγες τσέπες».
  • «Θέλουμε η ανάπτυξη να συμβαδίζει με το περιβάλλον και να σέβεται τους φυσικούς πόρους και να βασίζεται στην διασύνδεση των παραγωγικών κλάδων, στην εξωστρέφεια και την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας».
  • «Σύμφωνα με τις προβλέψεις θα είμαστε μία από τις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης πρέπει να συνενοηθούμε για ένα πράγμα ποια ανάπτυξη θέλουμε».
  • «Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να σχεδιάσουμε, το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης ημέρας. Είναι εθνική προσπάθεια, που πρέπει να αγκαλιάζει όλες τις παραγωγικές, ζωντανές, καινοτόμες δυνάμεις της χώρας»

Τόνισε, δε, ότι αυτός ο διάλογος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ίσως είναι το επόμενο σημαντικό βήμα μετά τον διάλογο για την παραγωγική ανασυγκρότηση.