Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024 15:46
Τοπικά

Βόλος: 150 νέες εστίες με μπάζα και κλαδιά καταγράφονται στο κέντρο κάθε εβδομάδα – Έκκληση Δήμου στους πολίτες






Ασυνείδητοι πολίτες βγάζουν μπάζα, κλαδιά, ογκώδη αντικείμενα και τα αφήνουν δίπλα από κάδους απορριμμάτων. Ο κανονισμός καθαριότητας επιβάλλει τη μεταφορά τους από τους ίδιους τους δημότες στον ΧΥΤΑ για την εναπόθεσή τους, όμως άπαντες επιλέγουν την… εύκολη λύση. Πάνω στο πεζοδρόμιο ή τον δρόμο, δίπλα από τον κάδο της γειτονιάς. Το τελευταίο τρίμηνο, εργάτες της Υπηρεσίας Καθαριότητας δεν προλαβαίνουν να καθαρίζουν τέτοιες εστίες που ρυπαίνουν την πόλη. Καθημερινά 12 άτομα της διεύθυνσης απασχολούνται κατ’ αποκλειστικότητα στον συγκεκριμένο τομέα.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Γιώργο Πράττο, η εναπόθεση έξω και δίπλα από τους κάδους κλαδιών, μπάζων και διαφόρων αντικειμένων είναι παράνομη. «Το χειρότερο είναι ότι οι δημότες δεν επικοινωνούν καν με την υπηρεσία να ενημερώσουν. Έτσι καθημερινά καταγράφουμε καινούριες εστίες που ρυπαίνουν την πόλη. Ειδικά το τελευταίο τρίμηνο το φαινόμενο είναι σε μεγάλη έξαρση», αναφέρει.

Εργασίες κηπουρικής και την εμφάνισή τους κάνουν κλαδιά και υπολείμματα κοπής χόρτων στα πεζοδρόμια. Εργασίες ανακαίνισης και εμφανίζονται μπάζα. Αντικατάσταση στρωμάτων, ηλεκτρικών συσκευών και επίπλων, και τα παλιά μαζεύονται στα πεζοδρόμια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Καθαριότητας, τουλάχιστον 150 νέες εστίες με μπάζα και κλαδιά καταγράφονται στον κεντρικό τομέα του Βόλου την εβδομάδα.

Επιπλέον 100 την εβδομάδα είναι οι εστίες που δημιουργούνται από την εναπόθεση ογκωδών αντικειμένων: ντουλάπες, πόρτες, στρώματα, αλλά και σίδερα, γλάστρες κ.ά.

Γιώργος Πράττος: Τουλάχιστον οι δημότες ας ειδοποιούν την Υπηρεσία Καθαριότητας, πριν βγάλουν έξω τα άχρηστα αντικείμενα
Γιώργος Πράττος: Τουλάχιστον οι δημότες ας ειδοποιούν την Υπηρεσία Καθαριότητας, πριν βγάλουν έξω τα άχρηστα αντικείμενα

Καθημερινά τους τελευταίους τρεις μήνες, 12 άτομα της Υπηρεσίας Καθαριότητας ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τις εστίες. Και απαλλάσσουν σε καθημερινή βάση γειτονιές από περίπου 25-30 εστίες ρύπανσης. Οι πιο δύσκολες περιπτώσεις σύμφωνα με τον κ. Πράττο, είναι όταν πρόκειται για μπάζα ή κλαδιά. Κι αυτό γιατί η απομάκρυνση δεν αρκεί. Πρέπει να πάει από πίσω συνεργείο για να σκουπίσει και να πλύνει το σημείο.

«Τουλάχιστον οι δημότες ας ειδοποιούν την Υπηρεσία Καθαριότητας, πριν βγάλουν έξω τα άχρηστα αντικείμενα», απευθύνει έκκληση ο κ. Πράττος.

Επιχείρηση… σκούπα σε όλη την πόλη

Επιχείρηση… σκούπα σε όλη την πόλη έχει ξεκινήσει από τις 2 Μαΐου, στο πολεοδομικό συγκρότημα και όχι μόνο.

Πλύσιμο κάδων, καθαρισμός δρόμων και παραλιών, και προσπάθεια για την απαλλαγή κτηρίων από παράνομες αφισοκολλήσεις είναι οι «επιχειρήσεις» που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Καθημερινά από τις 2 Μαΐου, δύο πλυντήρια με 4 άτομα πλένουν κάδους στο πολεοδομικό συγκρότημα. Το πρόγραμμα καθαρισμού των κάδων ανά τομέα έχει ως εξής έως τις 30 Ιουνίου: Στις 19 σε Καραγάτς και Μοσχάτο, στις 20 σε Μεταμόρφωση, στις 21 στην περιοχή πίσω από το Δημαρχείο, σε Παλιό Λιμεναρχείο και Αγίους Θεοδώρους, στις 22 στις Αλυκές, στις 23 στο κέντρο (Ιάσονος, Δημητριάδος, Ιωλκού, Κ. Καρτάλη), στις 26 σε Νεάπολη και Αϊβαλιώτικα, στις 27 σε Άγιο Νικόλαο, στις 28 σε Άγιο Κωνσταντίνο, στις 29 σε Ν. Δημητριάδα και στις 30 σε Αγία Παρασκευή και Άγιο Γεώργιο.

Αχρηστα αντικείμενα, κλαδιά και μπάζα δημιουργούν εστίες ρύπανσης στην πόλη
Αχρηστα αντικείμενα, κλαδιά και μπάζα δημιουργούν εστίες ρύπανσης στην πόλη

Στην περιφέρεια, το πλύσιμο των κάδων θα γίνει ως εξής ανά δημοτική ενότητα: 19-21 στην Αρτέμιδα, 22-27 στην Αισωνία και 28-30 Ιουνίου στην Αγριά.

«Το πλύσιμο θα επαναληφθεί και θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Παράκληση προς τους δημότες να δένουν καλά τις σακούλες με τα απορρίμματά τους πριν τις πετάξουν στους κάδους», τόνισε ο κ. Πράττος.

Εκτός από το πλύσιμο των κάδων, καθημερινά 8 οδοκαθαριστές απασχολούνται για τον καθαρισμό των δρόμων από τη Γαζή και κάτω και από τον Άγιο Κωνσταντίνο έως τη Μεταμορφώσεως. Επιπλέον, 10 άτομα βρίσκονται καθημερινά και σκουπίζουν σε διαφορετική γειτονιά. Δύο μόνιμοι οδοκαθαριστές βρίσκονται σε Λεωφόρο Ειρήνης και Μαιάνδρου στη Ν. Ιωνία και επιπλέον 5 σε γειτονιές της Ν. Ιωνίας.

Δέκα ακόμη άτομα απασχολούνται καθημερινά στις ακτές του Δήμου Βόλου, απομακρύνοντας σκουπίδια και ένα ακόμη δίνει τη μάχη κατά της παράνομης αφισοκόλλησης. «Δυστυχώς, μία αφίσα ξεκολλάμε, 10 κολλάνε από πίσω. Προ ημερών επιβάλλαμε πρόστιμο 300 ευρώ σε πέντε καταστηματάρχες που είχαν προχωρήσει σε παράνομη αφισοκόλληση. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο είναι διπλάσιο», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας.

ΠΗΓΗ: εφ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ