Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 15:23
Τοπικά

Βόλος: Επί ποδός για κεραία κινητής – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα το απόγευμα






Επί ποδός βρίσκονται οι κάτοικοι στην περιοχή πάνω από τη Γιάννη Δήμου με Κύπρου, με αφορμή κεραία κινητής τηλεφωνίας που «ξεφύτρωσε» στην ταράτσα μονοκατοικίας σε πυκνοκατοικημένη γειτονιά και έχουν προγραμματίσει για σήμερα, Σάββατο, στις 6:30 το απόγευμα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Στη συγκέντρωση, θα εκλέξουν και επιτροπή αγώνα που θα παρακολουθεί το ζήτημα.

Γείτονας αντιλήφθηκε τις εργασίες εγκατάστασης της κεραίας, η εμβέλεια της οποίας «πιάνει» εκτός από τη γειτονιά μια ολόκληρη περιοχή, μέσα στην οποία βρίσκονται το 5ο Γενικό Λύκειο Βόλου, το 4ο και 12ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, ένα πάρκο όπου συχνάζουν κάτοικοι και μικρά παιδιά, αλλά και ο Ι.Ν. Αγίου Αντωνίου καθώς και ένα γυμναστήριο.

Οι εργασίες εγκατάστασης της κεραίας ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα. Γείτονας αντιλήφθηκε τις κατασκευές που γίνονταν στη διπλανή ταράτσα από το σπίτι του στην οδό Μαβίλη, και κάλεσε την αστυνομία.

Σύμφωνα με τον κ. Γ. Βούλγαρη, μέχρι να έρθει η αστυνομία το συνεργείο είχε φύγει. «Ζητήθηκε από την ιδιοκτήτρια του σπιτιού άδεια, η ίδια ωστόσο ισχυρίστηκε ότι τα απαιτούμενα έγγραφα τα έχει η εταιρεία», περιγράφει ο κ. Βούλγαρης.

«Την επομένη, δικηγόρος της εταιρείας επικοινώνησε με την Αστυνομία και ανέφερε ότι η κεραία είναι χαμηλής όχλησης και σε τέτοιες περιπτώσεις οι κεραίες τοποθετούνται κατά δήλωση, χωρίς να απαιτείται άδεια», πρόσθεσε.

Η εγκατάσταση της κεραίας τελικώς ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία.

Ο δημότης επιχείρησε να βρει το δίκιο του προσφεύγοντας στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ήρθε σε επαφή με τον αντιδήμαρχο Απ. Ζαρκάδα, ο οποίος όμως του εξήγησε ότι ο Δήμος Βόλου δεν έχει καμία αρμοδιότητα για το θέμα. Την ίδια απάντηση έλαβε και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ στην πολεοδομία όπου απευθύνθηκε στη συνέχεια, του έγινε γνωστό ότι έλεγχος θα γίνει, θα αφορά όμως μόνο τη διερεύνηση τυχόν πολεοδομικής παράβασης.

«Σκοντάφτοντας» στον Νόμο απελευθέρωσης της εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ακόμη και μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, ο ίδιος αποφάσισε να ενεργοποιήσει την τοπική κοινωνία. Ενημέρωσε τη γειτονιά, τα σχολεία, την Εκκλησία και ταυτόχρονα συγκέντρωσε 180 υπογραφές διαμαρτυρίας.

Μάλιστα απηύθυνε αίτημα και στην Ε.Ε.Α.Ε. (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας) προκειμένου να κάνει μέτρηση για να διαπιστωθεί αν όντως είναι χαμηλής όχλησης.

Ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια

Με αφορμή την καμουφλαρισμένη κεραία που εγκαταστάθηκε στην ταράτσα δίπλα από το σπίτι του, ο κ. Βούλγαρης, ξεκίνησε έρευνα για τις κεραίες που υπάρχουν στην περιοχή. Σύμφωνα με τον χάρτη της Ε.Ε.Α.Ε. μόνο στην περιοχή από την Αναλήψεως και πάνω, υπάρχουν περισσότερες από 25 κεραίες χαμηλής όχλησης.