Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024 09:29
Ελλάδα

«Βρέχει» φόρους μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας






«Τα ρέστα της» δίνει η κυβέρνηση, για να κλείσει ως την Δευτέρα τα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, αλλά και να γλιτώσει τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση με έξτρα φόρο στον τζόγο.

Τα μέτρα που συζητούνται και πρέπει να εγκριθούν έως την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης από το Euroworking Group (ώστε να υπάρχει θετική απόφαση στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου) αφορούν στους πλειστηριασμούς, στις 100 δόσεις, στα γενόσημα και τον ΦΠΑ εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο για τα τελευταία (από τα πρώτα) προαπαιτούμενα που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, η κυβέρνηση –σε συνεννόηση με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών- ετοιμάζεται να ανακοινώσει εντός των επομένων ωρών και ημερών τα εξής μέτρα:

– Αποσύρεται ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση: στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα πως το μέτρο που πρότειναν έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη ζημιά, παρά όφελος για το δημόσιο και την ίδια την κυβέρνηση. Παρότι εξέδωσε παράταση για υπαγωγή στο καθεστώς ΦΠΑ όσων εκπαιδευτηρίων δεν το είχαν πράξει, αυτό έγινε για να σβηστούν πρόστιμα που είχαν επιβληθεί λόγω της νομικής εκκρεμότητας και όχι για να εφαρμοστεί από τις 16 Νοεμβρίου το μέτρο. Και ο επίτροπος Μοσκοβισί άλλωστε δήλωσε πως «δεν συζητήσαμε για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση», υπονοώντας πως μπροστά στα προβλήματα που ανέκυψαν, η κυβέρνηση έχει το ελεύθερο να επιλέξει άλλους φόρους.

– Επιβολή φόρου 10% στον στοιχηματισμό του ΚΙΝΟ: είναι το μόνο ισοδύναμο στο οποίο φέρεται να καταλήγει η κυβέρνηση, παρά τα όποια νομικά ή άλλα εμπόδια λέγεται πως υπάρχουν και στο θέμα αυτό. Πάντως, ακόμα και με την επιβολή φόρου 5 λεπτών στην στήλη των 50 λεπτών, θα λείπουν περί 100 εκατομμύρια για να καλυφθεί η «τρύπα» των εσόδων που ανοίγει φέτος από την μη επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

– Νέα τέλη κυκλοφορίας 2016: αναμένεται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι όσοι έχουν καινούργια ΙΧ (έως 5 χρόνων) μεγάλου κυβισμού, με αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού των τελών για εκμπομπές ρύπων από 200 gr δοξειδίου του άνθρακα και άνω. Ακόμα και αν για τεχνικούς λόγους δεν προλάβουν να βάλουν κριτήριο αξίας αγοράς του αυτοκινήτου (εξετάζεται να τεθεί στα 30.000-40.000 ευρώ), θεωρείται σίγουρο πως το όριο απαλλαγής από τα τέλη θα κατέβει από τα 100 γραμμάρια CO2 στα 90 ή στα 80 γραμμάρια, ώστε να πληρώνουν 30-50 ευρώ και όσα οχήματα σήμερα απαλλάσσονται. Από την άλλη, για τα παλαότερα αυτοκίνητα που φορολογούνται με κριτήριο τον κυβισμό, αναμένονται μειώσεις έως και 10% προκειμένου να έχουν κίνητρο περισσότεροι να πάρουν πίσω τις πινακίδες που έχουν καταθέσει –πληρώνοντας φυσικά και τα τέλη που άλλες φορές απέφευγαν.

– Αλλαγές στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης: καταργείται η προκαταβολή του επιδόματος, ενώ θα τεθούν εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος, ώστε να μειωθούν στο μισό οι δικαιούχοι και το συνολικό κονδύλι. Το μέτρο ανήκει στα πρώτα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου.

– Αλλαγές στις 100 δόσεις: εκτός από τα επιτόκια που ήδη άλλαξαν, θα μειωθούν και οι δόσεις για όσους έχουν να πληρώσουν περισσότερα από ό,τι συμφώνησαν μπαίνοντας στη ρύθμιση Βαλαβάνη.

Σε ό,τι αφορά την προστασία πρώτης κατοικίας η νέα πρόταση της Αθήνας αναμένεται το αργότερο ώς την Πέμπτη το μεσημέρι και πιθανότατα θα θέτει σαν όριο προστασίας του δανειλήπτη τα 160.000-180.000 ευρώ.

Από την Τρίτη πάντως, αμέσως μετά το Eurogroup, επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα για να εποπτεύσουν την υλοποίηση των επόμενων προπαιτούμενων. Σειρά παίρνουν οι αλλαγές στη φορολογία μισθών, αγροτών και ενοιίων, τα κίνητρα αποκάλυψης αδήλωτων καταθέσεων, το νέο περιουσιολόγιο, οι φόροι στη ναυτιλία κ.ά

Πηγή: protothema.gr