Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 21:36
Κόσμος

Βίαια επεισόδια στο Πόρτλαντ σε διαδήλωση κατά του Τραμπ (photos & vid)






H διαδήλωση κατά του  νεοεκλεγέντα προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Πόρτλαντ του Όρεγκον ξέφυγε γρήγορα απ’ τον έλεγχο όταν αστυνομικοί άρχισαν να σπρώχνουν το πλήθος, να συλλαμβάνουν διαδηλωτές και να χρησιμοποιούν κροτίδες και δακρυγόνα για να διαλύσουν τη συγκέντρωση.

Η κατάσταση είναι τόσο έκρυθμη ώστε η αστυνομία υποχρεώθηκε να κάνει λόγο πλέον για «εξέγερση» και όχι για μια απλή διαδήλωση.

Σ’ αυτό το βίντεο του τοπικού δικτύου ΚΑΤU News διακρίνονται νεαροί να σπάνε αυτοκίνητα μιας αντιπροσωπείας.

Κάποιοι απ’ τους περίπου 4.000 διαδηλωτές  έσπασαν βιτρίνες, έριξαν κροτίδες και άναψαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, με την αστυνομία να κάνει λόγο για ταραχές.

Ο αριθμός των διαδηλωτών μειωνόταν καθώς περνούσε η νύχτα, με την αστυνομία τελικά να κάνει λόγο για λιγότερους από 1.500 που κυκλοφορούν ακόμη στους δρόμους.

Σε ολόκληρη τη χώρα, από τη Νέα Υόρκη ως το Σικάγο και την Καλιφόρνια, σε κόκκινες και μπλε πολιτείες, εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, πολλοί για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, όπως στο Λος Άντζελες.

Στο Ντένβερ οι διαδηλωτές κατάφεραν να αποκλείσουν τον αυτοκινητόδρομο 25 κοντά στο κέντρο της πόλης. Το ίδιο συνέβη σε κάποιους αυτοκινητόδρομους στη Μινεάπολη και το Λος Άντζελες.


Στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο περίπου 1.000 μαθητές λυκείου πραγματοποίησαν πορεία φωνάζοντας «δεν είναι δικός μου πρόεδρος!», κρατώντας πανό με συνθήματα που ζητούσαν την απομάκρυνση του Τραμπ.

Οι μαθητές κρατούσαν σημαίες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, σύμβολο της κοινότητας ΛΟΑΤ, και μεξικανικές σημαίες την ώρα που οι περαστικοί στην πόλη αυτή που παραδοσιακά ψηφίζει Δημοκρατικούς συνέχαιραν τους διαδηλωτές.


«Ως λευκή, ως λεσβία χρειάζεται να ενωθούμε με τους μαύρους, πρέπει να υψώσουμε το ανάστημά μας», δήλωσε η Κλερ Μπάι μια 15χρονη μαθήτρια λυκείου.

«Μάχομαι για τα δικαιώματά μου ως μέλος της κοινότητας των ΛΟΑΤ. Μάχομαι για τα δικαιώματα των μαύρων, των ισπανόφωνων, των μουσουλμάνων».

Χιλιάδες μαθητές και φοιτητές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την εκλογή Τραμπ και σε άλλες πόλεις της Καλιφόρνιας, όπως η Νάπα και το Χέιγουορντ.


Στην Ουάσινγκτον περίπου 100 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από τον Λευκό Οίκο, όπου χθες ο νεοεκλεγείς πρόεδρος συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον απερχόμενο Μπαράκ Ομπάμα, ως το ξενοδοχείο Trump International αρκετά τετράγωνα πιο μακριά.

Τουλάχιστον 200 άνθρωποι παρέμειναν εκεί στη διάρκεια της νύχτας φωνάζοντας: «όχι μίσος! όχι φόβος! Οι μετανάστες είναι ευπρόσδεκτοί εδώ!» και κρατώντας πανό με συνθήματα όπως: «Καθαιρέστε τον Τραμπ» και «Δεν είναι δικός μου πρόεδρος».

Στη Νέα Υόρκη μια μεγάλη ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε για μία ακόμη νύχτα έξω από τον ουρανοξύστη Trump Tower στην Πέμπτη Λεωφόρο και φώναξε οργισμένα συνθήματα κρατώντας πανό με μηνύματα κατά του Τραμπ.

«Κλιματική αλλαγή, η συμφωνία με το Ιράν. Τα δικαιώματα των γκέι, οι μαζικές απελάσεις. Σχεδόν όλα, ο άνθρωπος κάνει λάθος σε όλα τα ζητήματα», δήλωσε ο Ντέιβιντ Τόμας, ένας από τους διαδηλωτές.

Στη Φιλαδέλφεια, στο Κεντάκι και τη Βαλτιμόρη, το Σικάγο, την Οκλαχόμα χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του νεοεκλεγέντα προέδρου. Όπως ήταν αναμενόμενο οι διαδηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση υποστηρικτών του Τραμπ μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

 

 

ΠΗΓΗ: WASHINGTON POST, LA TIMES, AΠΕ/ΜΠΕ