Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 06:07
Άλλες Ειδήσεις

Αφιερωμένο στο χειμερινό ηλιοστάσιο το doodle της Google






Στο χειμερινό ηλιοστάσιο αφιερώνει η Google το doodle της, καθώς στις 6:48 άρχισε και τυπικά ο φετινός χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο.

Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν.

Αυτό ισοδυναμεί με τον Ήλιο να βρίσκεται στο ψηλότερο ή στο χαμηλότερο σημείο (ετήσιο ) του ουρανού που βρίσκεται ποτέ το μεσημέρι, όπως εμφανίζεται σε εμάς πάνω στην επιφάνεια της Γης.

Η ημέρα του ηλιοστασίου είναι είτε η μεγαλύτερη (το Καλοκαίρι-Θερινό ηλιοστάσιο) είτε η μικρότερη (το Χειμώνα-Xειμερινό ηλιοστάσιο) μέρα του έτους για όλες τις περιοχές της γης εκτός από τους Τροπικούς.

Η λέξη προέρχεται από το «ήλιος» και το «στέκομαι»/«στάση» επειδή κοντά στα ηλιοστάσια (λίγες ημέρες πριν ή μετά) ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή προς τα νότια (κίνηση στην απόκλιση), μέχρι που την ημέρα του ηλιοστασίου αυτή η κίνηση μηδενίζεται και αντιστρέφεται. Εξίσου ορθό ετυμολογικώς είναι και το συνώνυμο «ηλιοτρόπιο».

Με την ευρύτερη σημασία, ο όρος «ηλιοστάσιο» σημαίνει και την ημέρα που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, δύο φορές τον χρόνο, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο. Τα ηλιοστάσια, όπως και οι ισημερίες, συνδέονται αναπόσπαστα με τις εποχές του έτους. Σε κάποιες χώρες ή γλώσσες θεωρείται ότι αρχίζουν ή διαχωρίζουν τις εποχές, ενώ σε άλλες θεωρούνται τα κέντρα τους.

Τα ηλιοστάσια συμβαίνουν και για τους άλλους πλανήτες. Ορίζονται αντίστοιχα ως οι χρονικές στιγμές κατά τις οποίες ο άξονας περιστροφής του πλανήτη εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά του πλανήτη γύρω από αυτόν.

Το σπάνιο φαινόμενο των φετινών Χριστουγέννων

Ένα φαινόμενο που έχει να συμβεί 38 ολόκληρα χρόνια θα «σηματοδοτήσει» τα φετινά Χριστούγεννα.

Η νύχτα των Χριστουγέννων θα «φωτιστεί» από Πανσέληνο, η οποία φυσικά είναι και η τελευταία του χρόνου.

Σύμφωνα με τη NASA μάλιστα, η επόμενη φορά που θα ξανασυμβεί θα είναι το …μακρινό 2034.

Η Πανσέληνος μάλιστα αυτή ονομάζεται και «Cold Moon», δηλαδή «παγωμένο φεγγάρι» και αναμένεται να είναι πολύ λαμπερή.

To εντυπωσιακό φαινόμενο θα είναι ορατό σχεδόν σε όλο το βόρειο ημισφαίριο