Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 21:02
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασφυξία στην αγορά: 600 εκατ. ευρώ νέα χρέη προς το Δημόσιο τον Απρίλιο






Περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Έλληνες αντιμέτωποι με την κατάσχεση

Η υπερφορολόγηση και η οικονομική αδυναμία νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνεχίζεται καθώς αύξηση κατέγραψαν τον Απρίλιο οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα αυξήθηκαν κατά 599 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν, συνολικά, στα 4,154 δισ. ευρώ έναντι 3,555 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Ωστόσο, τον Απρίλιο το ύψος των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών (που είχαν δημιουργηθεί έως το τέλος του 2017) περιορίσθηκε στα 97,529 δισ. ευρώ έναντι 97,885 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Συνολικά το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθε στο ποσό των 101,584 δισ. ευρώ τον Απρίλιο σημειώνοντας μικρή μείωση συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα που είχαν διαμορφωθεί στα 101,641 δισ. ευρώ.

Μείωση σημείωσε τον Απρίλιο και ο συνολικός αριθμός των οφειλετών στους 3.865.882 έναντι 3.907.847 τον Μάρτιο. Οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανήλθαν τον Απρίλιο σε 1.117.530 έναντι 1.109.971 τον Μάρτιο.

Οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανήλθαν τον Απρίλιο σε 1.717.563 έναντι 1.720.690 τον Μάρτιο.

Την ίδια στιγμή, σημαντικό ρόλο στην οικονομική ασφυξία παίζει και η αδυναμία του Δημοσίου να τακτοποιήσει τις δικές του οφειλές προς ιδιώτες και, κυρίως, επιχειρήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι το πρωί της Παρασκευής, ο ESM ανακοίνωσε ότι «παγώνει» την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ προς την χώρα μας, καθώς η κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει στην κάλυψη των προβλεπόμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ESM από τη μία «σημειώθηκε πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς», που ήταν μια από τις δύο προϋποθέσεις, «ωστόσο, εξακολουθεί να απαιτείται επιβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές ότι ορισμένες πληρωμές για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων πληρωμών εκτελούνται πλήρως». Για αυτό και το «Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αποφάσισε σήμερα στο Παρίσι να αναβάλει την απόφασή του επί του θέματος» και είναι έτοιμο να ξανασυγκλιθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την επόμενη εβδομάδα, όταν θα έχει γίνει και η απαιτούμενη πρόοδος.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επεδίωξε να βάλει πρόωρο τέλος στο νέο θρίλερ με την εκταμίευση της υποδόσης και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. «Η εκταμίευση της υποδόσης θα γίνει κανονικά στις 15 Ιουνίου», διεμήνυσε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως «όσοι βιάζονται να ανακαλύψουν εμπλοκές για μια ακόμα φορά σκοντάφτουν».

Πηγή: newpost