Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 18:38
Κόσμος

Αντίποινα για τους Κόπτες: Η Αίγυπτος βομβάρδισε βάσεις τζιχαντιστών στη Λιβύη






Αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε στρατιωτικές βάσεις στη Λιβύη εξαπέλυσε η Αίγυπτος, αντιδρώντας στο τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον χριστιανών Κοπτών νωρίτερα την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι στόχοι που επιλέχθηκαν ήταν στη Νότια Λιβύη, περιοχή η οποία ελέγχεται σε ικανό ποσοστό από τζιχαντιστές.

Με δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Αιγύπτιος πρόεδρος αλ Σίσι, διευκρίνισε ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έγιναν σε βάσεις τζιχαντιστών, με αφορμή την επίθεση στους χριστιανούς Κόπτες, 28 εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους μετά από επίθεση ενόπλων στο λεωφορείο που τους μετέφερε.

Σύμφωνα με αναφορές, η αιγυπτιακή αεροπορία πραγματοποίησε έξι επιδρομές σε στρατόπεδα τζιχαντιστών, προκαλώντας άγνωστο αριθμό θυμάτων.

Ο αλ Σίσι πρόσθεσε στις δηλώσεις του ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή των αντιδράσεών μας και της δράσης που θα αναλάβουμε εκτός των συνόρων μας, προκειμένου να υπερασπιστούμε την εθνική μας ασφάλεια».

«Προτού σας μιλήσω σήμερα, εξαπολύσαμε μια επιδρομή εναντίον ενός εκ των στρατοπέδων» όπου «όπου οι τζιχαντιστές εκπαιδεύονται» είπε ο επικεφαλής του κράτους της Αιγύπτου σε ένα διάγγελμα που μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, χωρίς να διευκρινίσει την περιοχή που βομβάρδισαν οι αιγυπτιακές δυνάμεις.

«Η Αίγυπτος δεν θα διστάσει να πλήξει τα στρατόπεδα εκπαίδευσης των τρομοκρατών παντού, στο έδαφός της όπως και στο εξωτερικό» διαβεβαίωσε ο ίδιος και προσέθεσε ότι τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν σήμερα στην Αίγυπτο δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση.

Εξάλλου, ο Σίσι τόνισε ότι τα κράτη που στηρίζουν και χρηματοδοτούν την τρομοκρατία θα τιμωρηθούν. «Θα προστατεύσουμε το λαό μας και την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου από το κακό» υποσχέθηκε σήμερα ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Επιπλέον απευθύνθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ:
«Είπατε ότι προτεραιότητά σας είναι η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και είμαι πεπεισμένος ότι είστε ικανός να το πράξετε».

Στρατιωτικές πηγές της Αιγύπτου επιβεβαίωσαν από την πλευρά τους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ότι αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της χώρας πραγματοποίησαν έξι πλήγματα εναντίον στρατοπέδων στη Ντέρνα της Λιβύης, όπου το Κάιρο πιστεύει ότι εκπαιδεύτηκαν οι μαχητές που διέπραξαν την αιματηρή επίθεση εναντίον χριστιανών.

Τον Φεβρουάριο του 2015 η Αίγυπτος εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη μετά την προβολή ενός βίντεο που έδειχνε τον αποκεφαλισμό εκεί 21 χριστιανών, στην πλειονότητά τους Αιγύπτιων κοπτών.