Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024 18:28
Ελλάδα

«Έφοδο» στη UBS έκαναν οι οικονομικοί εισαγγελείς






Σε αιφνιδιαστική έφοδο στο γραφείο υποκαταστήματος στην Αθήνα της ελβετικής τράπεζας UBS, προχώρησαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής οι οικονομικοί εισαγγελείς, καταφέρνοντας από τα στοιχεία που συνέλεξαν να ταυτοποίησουν τουλάχιστον 200 μεγαλοκαταθέτες.

Την εντολή για τη διενέργεια της έρευνας έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου και η έφοδος στο υποκατάστημα της UBS, διενεργήθηκε από τους εισαγγελείς Γιάννη Δραγάτση, Ελένη Τουλουπάκη και Χρ. Ντζούρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κίνηση αυτή των οικονομικών εισαγγελέων απέφερε καρπούς, καθώς από τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών που κατάσχεσαν  από το τράπεζα αλλά και από το γραφείο κορυφαίου μπρόκερ που συνεργάζεται με αυτή, «αλίευσαν» σημαντικά στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα, οι εισαγγελείς κατέσχεσαν αρχεία με αριθμούς λογαριασμών, ονόματα και ποσά. Στις περιπτώσεις εκείνες, μάλιστα, που δεν υπήρχαν ποσά έγινε αυτόματη αντιστοίχηση με τους αριθμούς λογαριασμών στη λίστα Βεστφαλίας- Ρηνανίας και τα στοιχεία «κούμπωσαν» αμέσως.

Με τον τρόπο αυτό, οι οικονομικοί εισαγγελείς, έχουν ήδη ταυτοποιήσει σχεδόν 200 καταθέτες. Από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει μέχρι τώρα προκύπτει ότι η μικρότερη κατάθεση φτάνει το 1,5 εκατομμύριο και η μεγαλύτερη τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εξελίξεις αυτές δίνουν νέα ώθηση στις έρευνες καθώς «ξεκλειδώνουν» τη λίστα με τους άνω των 10.000 λογαριασμούς που εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρουν στο Δημόσιο έσοδα πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την αποστολή σημειωμάτων προς τους ενδιαφερόμενους ώστε να σπεύσουν να στις εισαγγελικές αρχές, διεκδικώντας μάλιστα ευνοϊκή μεταχείριση σε περίπτωση που «συνεργαστούν» μαζί τους.

Αδήλωτα ποσά 1,5 εκατ. έως και 12 εκατ. ευρώ στη λίστα Βεστφαλίας-Ρηνανίας

Πάντως, όπως αποκάλυψε την Τρίτη στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί  έχουν εντοπίσει «λαβράκια» στη λίστα μεγαλοκαταθετών που παρέδωσε πρόσφατα στην ελληνική κυβέρνηση το γερμανικό κρατίδιο Βεστφαλίας-Ρηνανίας.

Ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι ήδη από τις διασταυρώσεις τραπεζικών λογαριασμών με τις φορολογικές δηλώσεις των μεγαλοκαταθετών εντοπίστηκαν αδήλωτα ποσά που κυμαίνονται από 1,5 εκατ. ευρώ έως και 12 εκατ. ευρώ.

«Αυτά είναι μόνο η αρχή», υποστήριξε ο κ. Αλεξιάδης για να προσθέσει πως «εντός του ερχόμενου Ιανουαρίου έρχεται στην χώρα μας ο υπουργός Οικονομίας Βεστφαλίας-Ρηνανίας για να υπογράψουμε σχετική συμφωνία».

«Θα έχουμε άμεσα και θεματικά αποτελέσματα. Την ώρα που οι πολίτες πληρώνουν αποτελεί υποχρέωσή μας να επιβάλλουμε φορολογική δικαιοσύνη», τόνισε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.