Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 23:39
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχεται «χαράτσι» για όσους αμείβονται με απόδειξη δαπάνης – Τι θα προβλέπει η τροπολογία






Εισφορές 26,95% για κύρια ασφάλιση και υγεία θα καταβάλλουν από 1-1-2018 όσοι αμείβονται με απόδειξη δαπανών (τίτλο κτήσης).

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, οι δανειστές έδωσαν το πράσινο φως και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να κατατεθεί σχετική τροπολογία στη Βουλή από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Οι εισφορές θα παρακρατούνται από τον εκδότη του παραστατικού και θα κατατίθενται από τον ίδιο στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης,που σημαίνει ότι έχει την αποκλειστική ευθύνη για την απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με την τροπολογία,η εισφορά θα υπολογίζεται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, αφού έχει αφαιρεθεί ο φόρος που ανέρχεται στο 20%.

Επίσης,στην περίπτωση της απόδειξης δαπάνης δεν θα υπάρχει κατώτατο πλαφόν για τις εισφορές , όπως συμβαίνει με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η καταβολή εισφορών αφορά σε όλους, δεν υπάρχει δηλαδή καμία εξαίρεση και ισχύει ακόμη και για συνταξιούχους, άνεργους νοικοκυρές που μπορεί να έχουν περιστασιακά κάποια απασχόληση και αμείβονται γι’ αυτήν με τίτλους κτήσης.

Επίσης διευκρινίζεται ότι ο ασφαλιστικός χρόνος στον οποίο θα αντιστοιχεί η αμοιβή με τίτλο κτήσης, θα υπολογίζεται με βάση τις ημέρες στις οποίες έχει απασχοληθεί.

Σημειώνεται ότι το ετήσιο όριο αμοιβής που μπορούν μπορεί να λαμβάνει κάποιος από εργοδότη με απόδειξης δαπάνης, δηλαδή με μια απόδειξη την οποία εκδίδει η επιχείρηση χωρίς να απαιτείται καμιά φορολογική ή άλλη διαδικασία από τον αμειβόμενο,ανέρχεται έως 10.000 ευρώ μεικτά.

Την απόδειξη δαπάνης χορηγεί ο εργοδότης ,ο λήπτης της υπηρεσίας που παρέχει ο εργαζόμενος , με τους ακόλουθους «κανόνες»:

1. Παρακρατεί φόρο 20%, τον οποίο αποδίδει στην Εφορία.

2. Παρακρατεί χαρτόσημο 3,6%, το οποίο επίσης αποδίδει στο Δημόσιο.

Με την απόδειξη δαπάνης ,έως τώρα ο αμειβόμενος είχε τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

1. Δεν χρειαζόταν να κάνει έναρξη επαγγέλματος στην Εφορία, κάτι που σημαίνει ότι δεν τηρεί βιβλία και στοιχεία, ενώ δεν υποχρεούται να μπει σε καθεστώς ΦΠΑ.

2. Δεν κατέβαλλε το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο διαμορφώνεται στα 650 ευρώ για όποιον έχει συμπληρώσει τουλάχιστον τρία χρόνια από την ημερομηνία έναρξης του επαγγέλματός του.

3.Δεν ήταν υποχρεωμένος να καταβάλλει εισφορές στον πρώτην ΟΑΕΕ όπως ο αμειβόμενος με δελτίο παροχής.