Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 03:31
Άλλες Ειδήσεις

Ένα βήμα πριν από την θεραπεία της ημικρανίας λένε ότι βρίσκονται οι επιστήμονες






Ένα βήμα πριν τη θεραπεία της ημικρανίας ισχυρίζονται ότι βρίσκονται επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μέιν οι οποίοι ανέπτυξαν μία διαδικασία που προκαλεί κάθε σύμπτωμα της νόσου, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την αποτελεσματική καταπολέμησή της.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η νόσος που πλήττει κυρίως τον γυναικείο πληθυσμό, μπορεί να αποτελέσει παρελθόν αφού Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να αναπτύξουν μία διαδικασία που πυροδοτεί τα συμπτώματά της.

Η αμερικανική ερευνητική ομάδα εξέτασε διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου όπως η αφυδάτωση και η ατμοσφαιρική ρύπανση και, εν συνεχεία, μελέτησε πώς το καθένα απ΄αυτά επηρεάζουν το εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες εντόπισαν το πλεόνασμα των ελεύθερων ριζών, τα διαβρωτικά μόρια που παράγονται από το σώμα μας όταν αυτό επεξεργάζεται το οξυγόνο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν τα αίτια της κεφαλαλγίας .

Όπως επισημαίνουν οι Αμερικανοί επιστήμονες, το πλεόνασμα των ελεύθερων ριζών δημιουργεί μία ανισορροπία στον οργανισμό που ονομάζεται οξειδωτικό στρες . Κι αφού εντόπισαν τη ρίζα του κακού, ισχυρίζονται ότι μπορούν και να την εξαλείψουν.

Η ημικρανία είναι μία νόσος που πλήττει κυρίως άτομα ηλικίας 20 έως 50 ετών. Επιπλέον, είναι από τις συχνότερες αιτίες που οδηγούν τους ασθενείς στον γιατρό αλλά και μία από τις είκοσι νόσους που βλάπτουν σοβαρά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Αναφορικά με το γενετικό υπόβαθρο της ημικρανίας, οι ειδικοί την προσδιορίζουν ως μία νευροαγγειακή διαταραχή που πυροδοτείται ως απάντηση σε αλλαγές του εσωτερικού ή εξωτερικού περιβάλλοντος του οργανισμού.

Για τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μέιν, Τζόναθαν Μπόρκουμ, στόχος των ερευνητών είναι να βρεθεί η θεραπεία της ημικρανίας και να είναι τόσο απλή όσο η λήψη μιας βιταμίνης.