Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στο Ελ Σαλβαδόρ – Προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους ενός μέτρου

Νοεμβρίου 24th, 2016 | by admin
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στο Ελ Σαλβαδόρ – Προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους ενός μέτρου
Διεθνή
0

Σεισμική δόνηση μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την Πέμπτη στην περιοχή της Κεντρικής Αμερικής, τη στιγμή που περνούσε ο μεγάλος τροπικός τυφώνας Ότο.

Η ισχυρότατη σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο το Ελ Σαλβαδόρ, 154 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Πόρτο Τριούνφο και έγινε αισθητή σε πολλές γειτονικές χώρες.

Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 33 χιλιόμετρα, ενώ η περιοχή πλήττεται και από την κακοκαιρία.

Ο μεγάλος σεισμός έγινε αισθητός σε αρκετές χώρες της Κεντρικής Αμερικής. Αναφορές υπήρξαν από την Κόστα Ρίκα, τη Γουατεμάλα και τη Νικαράγουα.

Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ εξέδωσε ανακοίνωση, ενημερώνοντας τους κατοίκους των ακτών ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο δημιουργίας τσουνάμι. Στην περιοχή σπεύδουν δυνάμεις ασφαλείας, ώστε να βοηθήσουν στην εκκένωση των παραλιακών περιοχών, αν κριθεί απαραίτητο, αλλά και για τον έλεγχο πιθανών καταστροφών ή θυμάτων.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, έχει εκδοθεί σήμα για πιθανό τσουνάμι στις ακτές τόσο του Ελ Σαλβαδόρ, όσο και στην Ονδούρα, αλλά και στη Νικαράγουα, σε μία περιοχή 300 χιλιομέτρων κατά μήκος των ακτών.

Ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα εξαιτίας του σεισμού 7,2 βαθμών που έγινε αισθητός νωρίτερα, αλλά και λόγω του κυκλώνα Ότο ο οποίος πλήττει από νωρίτερα σήμερα περιοχές του κεντροαμερικανικού κράτους.

Λίγη ώρα μετά την έκδοση της ειδοποίησης για πιθανό τσουνάμι, η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ έδωσε εντολή για την εκκένωση των παράκτιων περιοχών σε βάθος ενός χιλιομέτρου. Την ίδια στιγμή υπήρξε ανακοίνωση ότι τις επόμενες ώρες, τσουνάμι ύψους ενός μέτρου αναμένεται να «χτυπήσει» τις ακτές του Ελ Σαλβαδόρ και της Νικαράγουα.

Το μέγεθος του σεισμού μετρήθηκε 7,2 Ρίχτερ από το γεωδυναμικό ινστιτούτο του Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ το αμερικανικό ινστιτούτο έδωσε τον σεισμό στα 7 Ρίχτερ.