Εκδηλώσεις μνήμης γενοκτονίας Ελλήνων Μικράς Ασίας το Σαββατοκύριακο στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας

Σεπτέμβριος 16th, 2017 | by admin
Εκδηλώσεις μνήμης γενοκτονίας Ελλήνων Μικράς Ασίας το Σαββατοκύριακο στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας
Τοπικά
0

Επίσημες εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας θα λάβουν χώρα στον Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας και στον περίβολο αυτού, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, όπως έχει οριστεί για εφέτος σε όλη την Επικράτεια. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται κάθε Σεπτέμβριο, την πρώτη Κυριακή μετά τη 14η του μηνός ,όπως προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
Επίσης σήμερα και αύριο, 16 και 17 Σεπτεμβρίου, θα τιμηθούν με επισημότητα ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης και οι συν αυτώ αναιρεθέντες κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι Άγιοι Νεομάρτυρες που γνώρισαν ατιμωτικό και βίαιο θάνατο, που το αίμα τους πότισε τη μικρασιατική γη και αναμίχθηκε με το αίμα χιλιάδων μαρτύρων του χριστιανισμού . Αυτές τις λατρευτικές εκδηλώσεις οργανώνει η Ενορία Ευαγγελιστρίας με τη συνεργασία της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών΄΄Ιωνες΄΄, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών ΄΄Το Εγγλεζονήσι΄΄ και του Μικρασιατικού Συλλόγου ΄΄Μνήμες Προσφύγων΄΄.
Το πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Το Σάββατο στις 6.00μ.μ. θα τελεστεί πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και θα ακολουθήσει σχετική ομιλία από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Επιφάνειο Οικονόμου .
Την Κυριακή θα τελεστεί Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Ποιμενάρχη μας κ.κ. Ιγνάτιον και στη συνέχεια Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Μικρασιατών γονέων και αδερφών. Θα ακολουθήσει λιτάνευση των ιερών εικόνων των Αγίων Ιερομαρτύρων.
Στις 11.00 π.μ. θα τελεστεί Δοξολογία και θα ακολουθήσει ομιλία από την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν Ιωνίας Μαγνησίας ”Το Εγγλεζονήσι”,κ. Ουρανία Σταματιάδου . Στη συνέχεια θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ηρώων, στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν.
Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση σε αίθουσα του Ι.Ναού.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα τελεστεί Εσπερινός με Παράκληση στον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης, ποίημα του υμνογράφου Σιμωνοπετρίτου Πορφυρίου μοναχού.
Υπενθυμίζουμε ότι στην πλατεία Ευαγγελιστρίας έχουν αποτυπωθεί εικαστικά τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής (μαρμάρινη προτομή του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στο ανατολικό μέρος της πλατείας, εγχάρακτο ορειχάλκινο μνημείο μαρτύρων κληρικών και λαϊκών στη βάση του καμπαναριού του ιερού ναού και εγχάρακτες ορειχάλκινες παραστάσεις στο βάθρο του μαρμάρινου αγάλματος της ελευθερίας).
Οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού παίρνουν ιστορική διάσταση, όταν τελούνται στο φυσικό χώρο της Νέας Ιωνίας, η οποία ιδρύθηκε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 και κατοικείται κατά το πλείστον από τους απογόνους αυτών.
Τα Μικρασιατικά Σωματεία της Μαγνησίας έχουν τη διάθεση να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχία αυτών των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης.