Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024 07:53
Αθλητικά

Αχιλλέας Μπέος προς FIFA και UEFA: «Δώστε ένα τέλος στη συμμορία»






Να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η διαφάνεια και η δικαιοσύνη να επικρατήσουν στο Ελληνικό ποδόσφαιρο καλεί ο Αχιλλέας Μπέος την FIFA και την UEFA μέσω επιστολής που απέστειλε τόσο στην Παγκόσμια Ομοσπονδία όσο και στην Ευρωπαϊκή συνομοσπονδία.

Ο αιρετός Δήμαρχος Βόλου στην επιστολή του οποία κοινοποιήθηκε στον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Σταύρο Κοντονή, στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κ. Ισίδωρο Ντογιάκο και στον πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και εντεταλμένο της FIFA  στην Ελλάδα κ. Κωστάκη Κουτσοκούμνη, καλεί τη FIFA και την UEFA να δώσει ένα τέλος στη συμμορία που ελέγχει το ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία δέκα χρόνια και πλέον δρα ανενόχλητη, υπογραμμίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρηθούν εξίσου υπεύθυνοι με τους εγκληματίες που βρίσκονται σήμερα  στα όργανα Διοίκησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Ο Αχιλλέας Μπέος, μέσω της επιστολής του, αφού πρώτα κάνει αναφορά στα όσα συνέβησαν με τον Ολυμπιακό Βόλου αλλά και τον ίδιο αλλά και τις πειθαρχικές ποινές που τους επιβλήθηκαν, υπογραμμίζει ότι ενώ σχεδόν όλο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ αλλά και τα στελέχη της αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες και έχουν παραπεμφθεί σε δίκες (ειδικά ο Πρόεδρός  κ. Γιώργος Γκιρτζίκης) παρόλα αυτά καμία ενέργεια δεν έχει ασκηθεί από πλευράς FIFA και UEFA εις βάρος τους.

Και αναρωτιέται: «Είστε διατεθειμένοι να αφήσετε αυτή τη συμμορία κακοποιών στοιχείων  να εξακολουθούν να κάνουν επίδειξη δύναμης και να μη σέβονται τους νόμους αλλά και τους κανόνες θεωρώντας δεδομένο ότι το ποδόσφαιρο είναι ιδιοκτησία τους;

Και πως αυτή η μεταχείριση που εσείς επιφυλάσσεται στην προκειμένη περίπτωση είναι ίση  και δίκαιη και ανάλογη με αυτή της οποίας έτυχα εγώ και ακόμα περισσότερο η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, που οδηγήθηκε στον αφανισμό για υποτιθέμενα «εγκλήματα» που ποτέ δεν αποδείχτηκαν και που «διαπράχθηκαν» από πρόσωπα που δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με το σύλλογο;»

 

Αναλυτικά η επιστολή του Αχιλλέα Μπέου προς FIFA και UEFA η οποία κοινοποιήθηκε στους κ.κ. Κοντονή, Ντογιάκο και Κουτσοκούμνη, έχει ως εξής:

 

Αγαπητοί Κύριοι,

Ονομάζομαι Αχιλλέας Μπέος και είμαι ο εκλεγμένος Δήμαρχος της πόλης του Βόλου από το Μάιο του 2014.

Τον Ιούνιο του 2011 συνελήφθην με τις (δήθεν) κατηγορίες της από κοινού συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργανώσεως, ηθικής αυτουργίας, κακουργηματική απάτη, εκβίαση, δωροδοκία, αλλοίωση αποτελέσματος αγώνος και συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα κατ’ εξακολούθηση.  Βάσει αυτών των ανύπαρκτων κατηγοριών προφυλακίστηκα  για έντεκα μήνες και δεκαπέντε ημέρες. Αφέθηκα ελεύθερος τον Ιούνιο του 2012  και έκτοτε αναμένω να δικαστώ, παρότι έχουν περάσει ήδη πέντε χρόνια.

Η ποινική μου δίωξη, η σύλληψη και η προφυλάκισή μου, έχουν ήδη αναγνωριστεί ως πολιτικά υποκινούμενες (καθώς νέα στοιχεία έχουν έρθει στο φως), είχαν δε στηριχθεί σε ανύπαρκτα στοιχεία και είχαν υπαγορευθεί από την πολιτική εξουσία της εποχής. Αυτό έχει αναγνωριστεί ακόμα και εντός του κοινοβουλίου από Έλληνες Βουλευτές, όπως η άλλοτε Αντιπρόεδρος της Βουλής, κα Ροδούλα Ζήση που δήλωσε, επί της έδρας, ότι η τιμωρία του Ολυμπιακού Βόλου και η τιμωρία του Αχιλλέα Μπέου ήταν πολιτική απόφαση.       

Σύμφωνα με αυτήν την εσφαλμένη και κατασκευασμένη ποινική δίωξη και προ οποιασδήποτε απόφασης των αρμοδίων Ελληνικών ποινικών δικαστηρίων, οι Πειθαρχικές Επιτροπές της Superleague και της Ε.Π.Ο. μου επέβαλλαν χρηματική ποινή ενενήντα χιλιάδων ευρώ (90.000,00€), ποινή απαγόρευσης οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο εφ’ όρου ζωής . Και όλα αυτά παρότι ουδέποτε είχα καταδικαστεί ή είχα έστω παραπεμφθεί σε δίκη για όλες αυτές τις κατηγορίες, οι οποίες είναι δεδομένο ότι δεν θα σταθούν σε κανένα ανεξάρτητο ποινικό και αθλητικό δικαστήριο.

Επιπλέον, η Eπιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, καθαρά πολιτικό και  διορισμένο όργανο, αντίθετα με τις  Πειθαρχικές Επιτροπές της Ε.Π.Ο., απέκλεισαν τον Ολυμπιακό Βόλου από κάθε επαγγελματικό πρωτάθλημα.

Σα να μην έφτανε αυτό, η Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA στηριζόμενη στην ποινική δίωξη που μου ασκήθηκε για «δωροδοκία» και «αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα», απέκλεισε την ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου από τον  προκριματικό γύρο του Europa League εκείνης της περιόδου, μολονότι εγώ δεν ήμουν ούτε αξιωματούχος της ομάδας, ούτε είχα την οποιαδήποτε ανάμειξη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Α.Ε., ούτε και οποιαδήποτε άλλη σχέση.

Οι ελληνικές δικαστικές αρχές, η ΕΠΟ και η Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA, όλες έσπευσαν να καταδικάσουν εμένα και την ομάδα χωρίς καμία αμφιβολία και χωρίς δεύτερη σκέψη, μολονότι εγώ δεν είχα καταδικαστεί για κανένα απολύτως από τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούμουν και επιπροσθέτως σε καμία (υποθετικά «ενοχοποιητική») συνομιλία δεν αναφέρεται το όνομα του Ολυμπιακού Βόλου όπως και δεν υπάρχουν μαρτυρικές καταθέσεις. Επέδειξαν δε, την «ευαισθησία» τους σε θέματα ακεραιότητας του αθλήματος εναντίον μου και εναντίον της ομάδας χωρίς δισταγμό.

Ωστόσο, τα όργανά Σας, αμφότερες οι Πειθαρχικές Επιτροπές και τα εποπτικά όργανα της FIFA και της UEFA , παρότι υπήρξατε πολύ ευαίσθητοι, στην περίπτωση τη δική μου και της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, προφανώς λόγω πολιτικής πίεσης, την ίδια στιγμή και κάνοντας προφανείς διακρίσεις, «κλείνετε τα μάτια» σε ενέργειες και πράξεις που είναι προσβλητικές για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο, αλλά και το Ευρωπαϊκό και δε διαφέρουν από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζα εγώ, πολύ δε περισσότερο υπάρχουν πραγματικοί μάρτυρες όπως, προπονητές, ποδοσφαιριστές με μαρτυρικές καταθέσεις για στημένους αγώνες και κακουργηματικές πράξεις.

Σχεδόν όλο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Π.Ο., αλλά και τα στελέχη της, αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες και έχουν παραπεμφθεί σε δίκες (ειδικά ο Πρόεδρός  κ. Γιώργος Γκιρτζίκης) παρόλα αυτά καμία ενέργεια δεν έχει ασκηθεί από πλευράς σας εις βάρος τους.    

Επιπλέον, μόλις εχθές,  αυτοί οι υπό σοβαρές κατηγορίες υπόδικοι αποφάσισαν να μπλοκάρουν την υιοθέτηση ενός νέου «Κώδικας Δεοντολογίας» της Ε.Π.Ο., όπως είχε ζητηθεί από τη FIFA. O σκοπός είναι προφανής και είναι να παρεμποδιστεί σκοπίμως η Επιτροπή Δεοντολογίας της Ε.Π.Ο. (που αποτελείται από εν ενεργεία Δικαστές της Ελληνικής Πολιτικής Δικαιοσύνης) από το να ασκήσουν τα καθήκοντά τους και να προστατεύσουν την ακεραιότητα του αθλήματος. Και όλα αυτά πριν ακριβώς αρχίσουν να ασχολούνται με υποθέσεις τεράστιου ενδιαφέροντος για το Ελληνικό  ποδόσφαιρο, όχι απλά παρόμοιες αλλά ταυτόσημες με τη δική μου και με περισσότερες κατηγορίες κακουργηματικού και οικονομικού χαρακτήρα.

Λαμβάνοντας υπ όψιν ότι η υιοθέτηση αυτού του νέου «Κώδικα Δεοντολογίας» αποτελεί ένα αίτημα που υπέβαλλαν κατ’ επανάληψη οι αξιωματούχοι της FIFA, στις τελευταίες επισκέψεις τους στην Αθήνα, αυτή η συμπεριφορά αντανακλά μια βαρύτατη προσβολή προς τη FIFA και είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα περιφρόνησης από τους Έλληνες Αξιωματούχους του Ποδοσφαίρου.

Είναι μια τέτοια συμπεριφορά σύμφωνη με τους κανόνες δεοντολογίας και ηθικής της FIFA και της UEFA;

Είστε διατεθειμένοι να αφήσετε αυτή τη συμμορία κακοποιών στοιχείων  να εξακολουθούν να κάνουν επίδειξη δύναμης και να μη σέβονται τους νόμους αλλά και τους κανόνες θεωρώντας δεδομένο ότι το ποδόσφαιρο είναι ιδιοκτησία τους;

Και πως αυτή η μεταχείριση που εσείς επιφυλάσσετε στην προκειμένη περίπτωση είναι ίση, δίκαιη και ανάλογη με αυτή της οποίας έτυχα εγώ και ακόμα περισσότερο η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, που οδηγήθηκε στον αφανισμό για υποτιθέμενα «εγκλήματα» που ποτέ δεν αποδείχτηκαν και που «διαπράχθηκαν» από πρόσωπα που δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με το σύλλογο;

Που είναι η δικαιοσύνη της FIFA και της UEFA σε όλα αυτά;

Ειλικρινά ελπίζω ότι δεν θα παραμείνετε απόντες και απαθείς σε όλα αυτά και ότι θα λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η διαφάνεια και η δικαιοσύνη να επικρατήσουν στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο.

Έχετε υποχρέωση να δώσετε τέλος στη συμμορία που ελέγχει το ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία δέκα χρόνια και πλέον δρα ανενόχλητη. Το ποδόσφαιρο δεν είναι υπόθεση ενός ανθρώπου, ούτε μίας συμμορίας, αλλά υπόθεση όλων μας.

Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρηθείτε εξίσου υπεύθυνοι με τους εγκληματίες που βρίσκονται σήμερα  στα όργανα Διοίκησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. 

Όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι περιμένουν να δουν ποια είναι η θέση σας και ποια θα είναι η αντίδρασή σας, και εάν θα διστάσετε να λάβετε όλα τα μέτρα που είναι αναγκαία .

Θα μπορούσα να συνεχίσω και να πω πολλά. Τα κρατώ όμως για εκεί που πρέπει. Για εκεί όπου θα αγωνιστώ με κάθε νόμιμο τρόπο μπροστά στην ελληνική δικαιοσύνη αλλά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια ώστε  να λάμψει η αλήθεια και να αποκατασταθεί η αδικία, έστω και μετά από πολλά χρόνια.

 

Με εκτίμηση,

Αχιλλέας Μπέος